nederlandse tornado's

in nederland komen ook wel eens tornado's voor ...Lachen

hier staan wat artikelen over tornado's en grote stormen in nederland:

 Nederland werd getroffen door twee tornado's

bedrijven en bewoners nemen de schade op bij het bedrijventerrein Broekweg in Wijk bij Duurstede, een dag na de windhoos / tornado.

De windhoos die zondag voor veel schade zorgde bij Wijk bij Duurstede was volgens Michiel Severin van Weerplaza een 'supercel' die vermoedelijk zelfs twee tornado's heeft voortgebracht. 'Dat is zeldzaam in Nederland.'

Een flinke buienwolk ontwikkelde zich tussen Schoonhoven en Vianen tot een supercel, het zwaarste type onweersbui. In het noorden van Culemborg kwamen rond 15:15 uur de eerste meldingen van schade door de tornado binnen. De slurf trok langzaam oostwaarts verder en volgde de route van de rivier. Bij Wijk bij Duurstede was de tornado het krachtigst. Tussen Maurik en Lienden is de tornado vermoedelijk opgelost.

  In het rood de route van de twee tornado's, in het blauw een aantal betrouwbare waarnemingen:

De bui boven Wijk bij Duurstede, te zien op de radarbeelden.

 

Windhoos in Wijk bij Duurstede

De supercel werd minder krachtig, maar wist, zo blijkt uit waarnemingen, in de buurt van Wageningen en Arnhem toch nog een tweede slurf te produceren. In hartje Arnhem, waar de Rijn een scherpe bocht maakt, loste ook die op door de wrijving van de bebouwing.     

'Dat er zware buien met onweer en hagel zouden optreden, was uit de weermodellen al langer gebleken', aldus Severin. 'Maar in die modellen kunnen we niet zien dat er tornado's zijn. Daarvoor zijn we afhankelijk van meldingen vanaf de grond. Die waren er gelukkig heel veel. Deze reconstructie hebben we gemaakt door de weermodellen en de waarnemingen te combineren.'

Windhozen
Waren het nou windhozen of tornado's? Severin: 'Wij houden de term tornado aan, want een windhoos en een tornado zijn eigenlijk hetzelfde.' Windhozen of tornado's zijn niet heel zeldzaam in Nederland. 'Ze komen een aantal keren per jaar voor. Zo was er afgelopen maand nog eentje in Drunen, maar die was na zonsondergang.'

'Wat de supercel van gisteren zo bijzonder maakte, was dat die zo goed zichtbaar was en spectaculaire beelden opleverde', vervolgt Severin. 'En een supercel die twee keer achter elkaar een tornado produceert is wél zeldzaam. Er zijn geen exacte getallen over beschikbaar in Nederland.'

'Tornado trok over Wijk bij Duurstede'

Wijk bij Duurstede - 

De windhoos die zondag over Wijk bij Duurstede trok mag volgens metereologen de naam 'tornado' dragen. Van een tornado moet worden gesproken wanneer er een directe connectie is met een onweersbui en de windsnelheid hoger is dan 105 km/uur.


 

Dat meldt weeronline.

De schade die werd aangericht is volgen metereologen van de site vrijwel zeker het werk van een tornado in de categorie F-1. Er zouden windsnelheden van 140 tot 150 kilometer per uur gehaald zijn.

Een windhoos is de zwakke variant van de tornado en die kan ook zonder onweersbui ontstaan. Daarbij valt ook de minste schade.