Onderzoek naar tornado’s

Zoals Fujita en Pearson zijn er veel mensen die tornado’s onderzoeken. Dat is belangrijk, want er gaan nog steeds veel mensen dood door de onvoorspelbaarheid van tornado’s. Veel mensen weten niet wat ze moeten doen als er een tornado op komst is, en dat kan ze het leven kosten. Maar ook al weet je wel wat je moet doen, dan nog ben je niet veilig. Tornado alarm systemen in Amerika kunnen tornado’s vaak niet veel meer dan 15 tot 20 min van te voren voorspellen. Dat is vaak veel te kort. Daarom is er in 1954 het NSSL: National Severe Storm Laboratory opgericht. Hier houd men zich voortdurend bezig met het bestuderen van zware stormen.
Het NSSL maakt sinds 1971 gebruik van Doppler radar. Doppler radar zend een signaal uit naar de wijde omgeving. Dit signaal word terug gekaatst door regendruppels in stormen tot meer dan 200km verder. En dat signaal word weer opgevangen door de antennes. Regendruppels die richting de antennes van het station waaien geven een ander signaal dan druppels die ervan af waaien. De signalen worden omgezet in kleur op de beeldschermen van de computers van de onderzoekers. Wanneer er een duidelijk fel rood/groen contrast dicht bij elkaar te zien is, wijst dat op de aanwezigheid van een tornado.
Ook is er het GOES: Geostationary Operational Environmental Satellite. Hier word 24 uur per dag de bewolking in de gaten gehouden via satellieten. Zodra er wolken worden waar genomen die mogelijk het begin van een tornado kunnen zijn, word er alarm geslagen. De medewerkers onderzoeken dan direct de kans op een tornado en als het nodig is, waarschuwen ze de mensen, via een speciaal tornado journaal.

hier zie je een soort buienradar maar dan voor tornado's:

hier is een kaartje van verenigde staten,

er staat op waar de meeste tornado's ontstaan:

hier zie je een animatieplaatje over de tornadojagers van Amerika:

vaak is er op discovery channel tornado chasers!!!

hier geven ze info over tornado's en ze proberen ze te filmen!!

hier is een filmpje: